OTEVÍRACÍ DOBA: Na objednání 😊📞 ✉️. Doprava zdarma od 1299 Kč 📦

Kyselina citronová

 
  • 1 z 2
 

Prostředek pro odstranění vodního kamene, konzervaci potravin 

od 14,70 Kč / ks
Značka Tierra verde, Fichema
Kategorie Ekodrogerie
Zvolte variantu
odstranovac vodniho kamene kyselina citronova pap sacek 1 kg Varianta: Papírový pytlík 1 kg Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do: 5.6.2025
259 Kč / ks
   
kyselina Varianta: Bez obalu, cena za 100 g Skladem (>5 ks)
Můžeme doručit do: 5.6.2025
14,70 Kč / ks
   
odstranovac vodniho kamene kyselina citronova pap sacek 1 kg Varianta: Papírový pytlík 250g Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do: 5.6.2025
75 Kč / ks
   
 

NA KONZERVOVÁNÍ:

Kyselina citrónová má široké využití při uchovávání potravin, dává se do sirupů, džemů, marmelád.

(*Je třeba jí ředit podle konkrétního návodu, nezředěnou by jí pozřel jenom blázen. Jedná se o surovinu pro výrobu.)

NA ODVÁPNĚNÍ:

Zalijete si vodou z rychlovarné konvice kávu nebo čaj a plavou Vám v hrnečku malé bílé kousíčky? Poslední lok je nějaký jiný a křupavý? Pak je Vaše konvice zanesená vodním kamenem, ten se olupuje a sítko konvice jej nemusí zachytit. Stejně tak jsou pod útokem vodního kamene další spotřebiče - myčky, pračky, kávovary. A neubrání se mu ani toaletní mísy, dřezy, vodovodní baterie.

Proti vodnímu kameni by kyselina citronová měla být součástí všech domácností nejen těch ekologických. Je pravda, že ji lze nahradit obyčejným octem, ovšem ten zanechává svůj typický pach a káva s příchutí octu není nic moc. Navíc je kyselina citronová oproti octu šetrnější k plastovým a gumovým částem spotřebičů. Pravidelná údržba spotřebičů přispívá k jejich úspornějšímu provozu.

Použití:

Pračky a myčky: Nasypeme 1 hrnek (cca 200 g) prášku do bubnu prázdné pračky nebo na dno prázdné myčky a spotřebič zapneme na prací/mycí cyklus při teplotě 50-60 °C. Po zahřátí vody spotřebič vypneme a 30 minut necháme působit. Poté program dokončíme včetně proplachu vodou.

Kávovary: 1 lžíci (cca 15 g) rozpustíme v teplé vodě, vlijeme do kávovaru a necháme projít varným cyklem. Poté propláchneme čistou vodou.

Varné konvice: Konvici naplníme vodou, přidáme 1 lžíci (cca 15 g) a přivedeme k varu. Konvici vypneme a necháme cca 30 minut působit. Poté vylejeme a důkladně vypláchneme vodou.

Horký roztok zbylý po čištění spotřebičů můžeme využít na čistění WC i koupelnových a kuchyňských povrchů. Přípravek nepoužívejte na hliníkové nádoby.

Návod na domácí výrobu máchadla: Smícháme 1 l vlažné vody a 150 g kyseliny citronové. Můžeme navonět oblíbenou přírodní silicí. Dávkujeme 30-45 ml dle tvrdosti vody do zásobníku na aviváž.

Přípravek nepoužívejte k čistění hliníkových nádob.

Složení:

100 % kyselina citronová.

Kyselina citronová je potravinářské kvality.

Obalová varianta značka Tierra verde.

Bezobal značka Fichema.

logo bez kola maly – kopie radí:

Na úklid:

Na rovné plochy jako jsou dlaždice nebo na vodovodní baterie můžete použít octový čistit s rozprašovačem. S lehčím nánosem vodního kamene si hravě poradí.

 

V kuchyni - bezový sirup: (recept od Kitchenette + Petiny všetečné poznámky :-D)

Ingredience

  • 25 květenství černého bezu (v podstatě kolik se vejde do 2 l vody). Odstřihnout tuhé stopky (jsou hořké)

     
  • 2 kg (třtinového) cukru (udělá sirup tmavší, pokud chcete světlejší, dejte řepný)

     
  • šťáva ze 2 bio citrónů

     
  • 4 lžíce kyseliny citrónové (28 g)

     
 

Sirup z bezových květů

Postup

1) Převaříme 2 litry vody a necháme zchladnout.

2) Květy krátce opereme pod studenou vodou, ostříháme tuhé stonky (jsou hořké) a dáme do hrnce.

3) Květy zalijeme vychladlou převařenou vodou.  (Nelijeme horkou, zčernaly by!).

4) Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.


5) Šťávu scedíme, dostaneme čirou zlatou tekutinu. Do ní přidáme cukr, kyselinu citrónovou, šťávu z citrónů a mícháme, zahřejeme, aby se rozpustil cukr. Jakmile se tak stane, sirup plníme do skleněných lahví vymytích vroucí vodou. Můj tip - sklenice i víčka vymyjte v myčce na 90 st. Díky tomu se Vám výsledná práce nezkazí.

Petiny Tipy:

1) Osobně ještě výslednou šťávu zavařuji, abych měla jistotu, že se nezkazí. Můžete dát do ledničky a fandit jí, že bude ok.

2) Pokud máte část šťávy, kterou víte, že spotřebujete brzy, můžete vynechat zavařování a rozehřívání cukru - zachováte tak co nejvíce dobrého z bezu :-)

3) Osvědčilo se mi do šťávy dávat více cukru - funguje jako přírodní konzervant. Díky větší cukernatosti mi šťáva vydrží v ledničce měsíce čerstvá. Pokud máte více viskózní šťávu, zvýšením cukru toho dosáhnete.

 

Množství 1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola