OTEVÍRACÍ DOBA NA OBJEDNÁNÍ :-) !

Jak vybrat látkovou výbavu?

Jak vybrat látkovou výbavičku

Při sestavování látkové výbavičky nás ovlivňuje několik faktorů:

Věk, váha a pohlaví dítěte, možnosti sušení plen, rodinný rozpočet, časové možnosti maminky, , preference designu, materiálu a typu plen.

Abychom si jednotlivé faktory rozklíčovali je třeba mít alespoň základní přehled v nabídce látkových plen, ideálně absolvovat kurz pro začátečníky. Pokud takovou možnost nemáte, je ideální sestavovat výbavičku společně s látkovou poradkyní, která by se  Vás na výše zmíněné faktory měla zeptat a podle nich Vám sestavit výbavičku na míru.

Dále se Vám pokusím přiblížit z čeho látková poradkyně při sestavení vychází.

Co na miminko při jednom přibalení přijde? 

 

Pro pochopení tvorby výbavičky je nutné chápat jednotlivé vrstvy, které při každém přebalení na děťátko přijdou.

  • Dotyková – většinou je to separačka, je to to, co je v kontaktu s kůží dítěte
  • Savá – u jednorázovek je tvořená polyakrylátem sodným, kuličkami, 
  • které se změní v gel. U látkovek je to látka, nejčastěji bavlna, bambus nebo konopí.
  • Vnější (ochranná) – zajišťuje, aby vlhkost neunikala na oblečení miminka. U jednorázovek je zajištěna igelitem. U látkovek jsou to svrchní kalhotky (nejčastěji s PUL zátěrem)


 Jak dlouho který typ pleny schne, který je nejdražší a se kterým se nejlépe manipuluje?   

Zdroj: http://www.petitlulu.cz/doporucena-vybavicka/ Ze dne 1.4.2017

 

Věk, váha a pohlaví miminka

Čím je miminko menší, tím méně čůrá o to ale častěji. Malá miminka také potřebují menší plenku, aby je neomezovala v pohybu, bez řasení na zádech, ze kterého mají novorozenci otlaky.

Pohlaví miminka určuje to, jak se plenky skládají – zda dopředu pro chlapce nebo rovnoměrně pro holčičky.

Váha pak napovídá jak velkou plenku pro dítě pořídit, stejně jako u jednorázových plen se látkovky dělí orientačně podle váhy miminka na velikosti S,M, L, XL nebo spojené velikosti a universální, které se zmenšují pomocí patentek nebo šňůrek.

Kolik plenek budu tedy celkem potřebovat pro plné látkování?

Odpověď se liší podle věku dítěte a Vašich možností sušení, sami si tedy spočítejte číslo podle následujícího návodu.

Spočítejte si, kolik plen spotřebujete na den přebalování. Poté připočítejte, jak dlouho chcete pleny skladovat, než je vyperete – 1 až 2 dny. Plus jak dlouho Vám schnou – v sušičce 3 hodiny, na vzduchu počítejte stejně dlouho jako džíny. Tj. v zimě může trvat i celý den.

Čas schnutí, skladování a přebalování dohromady tvoří cyklus, který se nazývá plenkový koloběh a může trvat 1-4 dny.

Pro pochopení plenkového koloběhu, tj. kolik plen do výbavičky potřebujete, napomůže následující graf:

Zdroj: http://www.ekozivot.cz/rodina-2/moderni-latkove-pleny/ ze dne 17.9.2017

Pro přehlednost si uvedeme příklad –

Cloth Diapering: 3 (Very Good) Reasons to Make the Big Switch

sestavíme výbavičku mamince novorozence, která nemá sušičku.

Maminka si v porodnici spočítala, že denně spotřebuje 12 plen.

Pleny skladuje 2 dny než je vypere

Pleny jí schnou na šňůře venku a je sychravé počasí 1 den a pak je ještě půl dne dosouší uvnitř

Skládání plen do balíčků jí zabere 30 minut

Pleny pere na program s předpírkou 2,5 hodiny

 

Její plenkový koloběh tedy trvá

= 1 den má dítě pleny na sobě + 2 dny skladování + 1,5 dne schnutí +3h sklad a praní = 4,5 dne

 

Spočítala si, že na den potřebuje 12 plen, a plenkový koloběh trvá 4,5 dne, takže její výbavička bude obsahovat 12 * 4,5 = 54 savých plen

K nim potřebuje svrchní kalhotky(vnější vrstva) – doporučuji minimálně 4 ks

A jako dotykovou vrstvu zvolí flísové separačky nebo jednorázové celulózové.

54 savých plen je opravdu hodně, toto množství lze snížit praním každý den/ používáním sušičky nebo také tím, jak Vám miminko roste a od 4. měsíce začne s příchodem příkrmů méně často kakat. Tím Vám velmi rychle klesne potřeba savých vrstev z 54 na 24 plen. Proto je sestavení výbavičky tak individuální.

Základní výbavičku doporučuji nakupovat postupně, na základě vlastní zkušenosti.How to use cloth diapers—it is easier than you think, promise — Quartz

Plena, která sedí novorozeněti není vhodná pro batole. A stejně tak i děti mají různé typy postav (žížalky x barokní andělíčci.) Vždy si pleny napřed osahejte, ideálně zapůjčte a vyzkoušejte na vlastní miminko a až poté investujte peníze. Díky tomu, že si poté kupujete plenku, kterou máte ozkoušenou, tak se Vám nestane, že si nakoupíte výbavičku, která Vám bude ležet ve skříni, protože Vaše miminko škrtí nebo mu způsobuje otlaky.

V České republice je v současnosti více než 40 výrobců látkových plen, a každá firma má jiné typy plen, materiálů, používá jiné střihy a látky. Díky tomu jsou výrobci, kteří spíše sedí hubenějším dětem (Breberky, Anavy, Bamboolik), a které jsou vhodnější pro děti s většími stehýnky, větším obvodem bříška a celkově vyšší postavou – tj. děti narozené s porodní váhou nad 3,5kg které velmi rychle rostou a novorozeneckou velikost opouští již po 1,5 měsíci (Katyv baby, Petit lulu). Jedná se o obecné rozdělení, mohou existovat výjimky.

Pokud máte možnost, doporučuji před narozením miminka nakoupit 3 novorozenecké svrchní kalhotky a k nim vícevrstvé pleny vel. S, čtvercovky doplněné krátkými vkládacími savými jádry a flísovými separačkami, snappi sponku. Pro komfort i pár kalhotkových mini mimi nebo AIO plen na cesty. Díky čtvercovým plenám nebude počáteční investice tak vysoká, nebo si po příchodu z porodnice celou výbavičku půjčte a až podle toho, co Vám bude sedět pořiďte první plenky.

Newborn Nappies - A Guide to changing your first - TotsBots

 

Cena svrchních mini mimi kalhotek je 370 CZK, vícevrstvá plena 170 CZK, vkládací jádro 80 CZK, snappi sponka 55 CZK, flísové separačky 17 CZK, čtvercovky 27 CZK. Výslednou cenu první investice si volíte poměrem vícevrstvých, kalhotkových a čtvercových plen.

Až Vám miminko povyroste nad 6 kg, dokoupíte další 4 svrchní kalhotky One size + buď kalhotkové pleny nebo vkládací savá jádra systém AI2 (SIO). (Vkládací pleny a flísové separačky použijete již z předchozího období, vícevrstvé pleny můžete použít jako vkládačky pro zvýšení savosti.)

Pro komfort a na cesty, nebo až dítě začne chodit (od 12-15.měsíce) doporučuji dokoupit 5 plen typu AIO jedno velikostní, které milují tatínci pro nenáročnost a jednoduchost. A vy je jistě také oceníte, když budete nemocné nebo budete spěchat, nebo miminko bude utíkat od přebalování.  Je to také skvělá volba pro maminky, které jsou hodně časově vytížené (pracují, mají již starší děti), a chtějí přebalovat stejně jednoduše jako s jednorázovkami.

Pokud jste spíše váhavý typ, můžete využít možnost nakoupení „velké / standardní / denní sady“, kde Vám výrobce již nakombinuje savá jádra, svrchní kalhotky a doplňky. Tyto sady bývají zvýhodněné slevou.

Nevýhodou je, že málokterý výrobce umožní výběr vzorů a barev dle přání. Toto je eliminováno při koupi přes látkovou poradkyni.

 Může se také stát, že zrovna Vaše miminko bude citlivé na flís, proto opatrně s AIO plenami, a kapsovkami, které mají uvnitř všitý flís (tzv. Stay dry vrstva.) Také u těchto plen nepoznáte, jestli je miminko mokré (na dotek jsou suché i po navlhnutí.) A nejsou vhodné pro odplenkování – dítě necítí vlhkost, když si neřekne na nočník.

Příklady výbaviček a jejich cen pro děti od 6 měsíců:Bamboozled at Bedtime - TotsBots

Vždy 24 flísových separaček, role jednorázových separaček + jedna z variant

(24ks*17 CZK                        +            160 CZK=619 CZK                      + …             )

  •  1: 3 svrchní kalhotky + 18 kalhotkových plen = (3ks*350 CZK + 18ks*400 CZK = 8 250 CZK)
  •  2: 15 AIO = (15ks*490 CZK = 7 350 CZK)
  •  3: 40 ks čtvercovek + 3 svrchní kalhotky + 2 snappi sponky=

= (40 ks*40 CZK + 3ks*350 CZK + 2ks* 55 CZK = 2 760 CZK)

  •  4: 20 ks čtvercovek + 5 AIO + 2 svrchní kalhotky + 5 kalhotkových plen + snappi sponka

= (20ks*40 CZK + 5ks * 490 CZK + 2ks * 350 CZK + 5ks * 400 CZK + 55 CZK = 6 005 CZK)

 Switching to cloth nappies | Cara and the cubs review - TotsBots

Pokud budete zvažovat nákup plen, doporučuji se na mne obrátit a prokonzultovat nákup, než jej uskutečníte. Během roku probíhají pravidelně slevové akce, výprodeje, prázdninové / veletržní slevy, a jsem v kontaktu přímo s výrobci, kteří jsou mi ochotní nabídnout lepší cenu než jednotlivému zákazníkovi.

Také sleduji nabídky na bazárcích s plenami, mohu Vám poslat typ, který Vám ušetří stovky i tisíce korun.

 

K plenám je dobré pořídit i doplňky – pytel na pleny, olejíček na mytí zadečku v ředící lahvičce, látkové ubrousky na omývání, látkovou přebalovací podložku, snappi sponku a další. Velmi Vám zjednoduší život.

  

Více informací:How TotsBots Reusable Nappies Work - JoJo

  • Unipa – krátké video o látkových plenách

https://www.youtube.com/watch?v=uDAPSHDbJB4

  • Recenze na plenu AI2 od Teddy pleny

https://www.youtube.com/watch?v=cPAp8-VwIms&t=2s

  • Ukázka plenek v pořadu Sama doma Lucie Harnošová (majitelka bývalé sítě Brána k dětem)

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/312292320130015/obsah/220263-serial-ekodite-1-dil-zdrave-plenkovani-lucie-harnosova/

  • Týden opravdových plen probíhá ve stejném termínu i v UK

http://www.goreal.org.uk/real-nappy-week/

 

Tato informační brožurka vznikla za přispění těchto lidí:TotsBots Easyfit star and Happy Mat Review - Ana Green

Hana Hrušková, Tereza Prouzová, Hana Kleinerová (Bamboolik - Police), Martina Přindová (Brána k dětem - Plzeň), Petra Plemlová (Unuo), Lada Macháčková (LA-MA textil) a všech maminek, které mi kdy daly důvěru a začaly se mnou látkovat své děti..

Prosím, tuto brožuru bez mého vědomí dále nešiřte, předejte případnému zájemci kontakt na mne.

Pokud po jejím přečtení zjistíte nesrovnalost nebo přijdete na vylepšení, budu ráda za Vaše podněty.

 Pokud byste znaly další maminky/tatínky, kteří by se o látkových plenách chtěli více dozvědět / osahat si plenky na živo, vyzkoušet si přebalování, prosím předejte jim na mne kontakt:

 Ing. Petra Žatková